GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, belediye itfaiye teşkilatının kuruluş, görev, çalışma usul ve esasları, çalışanların görevleri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, görevde yükselme esasları, alacakları mesleki eğitimleri, giyecekleri kıyafet ve kullanacakları araç, teçhizat ve malzeme ile denetim esaslarını düzenlemektir.
MADDE 2 - Bu Yönetmelik Belediye İtfaiye Müdürlüğünü kapsar.
MADDE 3 - Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15/b, 52’ nci maddesi ve 21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye İtfaiye Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Tanımlar ve Kuruluş
Tanımlar
MADDE 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
Kuruluş
MADDE 5 - İlçenin nüfusu, fiziki ve coğrafi yapısı ile gelişme potansiyeli dikkate alınarak, itfaiye teşkilatı için ihtiyaç duyulacak norm kadroya uygun olarak birimler kurulabilir.
İtfaiye Teşkilatının Görevleri, Çalışma Düzeni ve Saatleri
İtfaiye Teşkilatının Görevleri
MADDE 7 - Belediye İtfaiye Teşkilatının görevleri aşağıda belirtilmiştir.
ı) Belediye başkanının vereceği yetki ile belediye sınırları dışında görevleri ile ilgili olaylara müdahale etmek,
Çalışma Düzeni ve Saatleri
MADDE 8 - İtfaiye hizmetleri, bayram ve genel tatil günleri de dahil, günün 24 saati aksatılmadan sürdürülür. Bu hizmetin görülmesinde itfaiye personeli postalar halinde 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenir.
Ancak, personel sayısı az olan itfaiyelerde 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde düzenleme yapılabilir. Bu uygulamadan dolayı hizmetin sürekliliğini aksatmamak kaydıyla ve bir sıra dâhilinde personele 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 99 uncu maddesi göz önünde bulundurularak ayrıca haftada bir gün izin verilebilir.
Çalışma saat ve şekilleri belediyelerce 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 101 inci maddesi gereğince işlem yapılır.
Personelin fazla çalışması mevzuatına göre ücretle karşılanır.
Personel Kadroları ve Unvanları, Yangın Personeli
Personel Kadro ve Unvanları
MADDE 9 - Belediye itfaiye teşkilatı personel kadro ve unvanları; belediyenin statüsüne göre itfaiye müdürü, itfaiye müdür yardımcısı, itfaiye amiri, itfaiye başçavuşu, itfaiye çavuşu, itfaiye onbaşısı, itfaiye eri unvanlı kadrolar ile hizmet için gerekli görülecek diğer unvanlı kadrolar, norm kadroya göre tespit edilerek belediye meclisi kararı ile ihdas edilir.
Belediye İtfaiye Yangın Personeli
MADDE 10 - Belediye itfaiye teşkilatında çalışan personelden gördükleri hizmet, öğrenim ve yeterlilik esaslarına ve bulundukları rütbelere göre aşağıda belirtilen unvanlarda bulunanlar yangın personelidir. Bunlar bizzat yangın/olay yerinde bulunmak ve yangın/olaya müdahale etmekle sorumlu ve görevlidirler.
ç) İtfaiye amiri
İtfaiye Personelinin Görevleri
İtfaiye Birim Amirlerinin Görevleri
MADDE 11 - İtfaiye teşkilatında birim amiri olan; İtfaiye Müdürü Belediye Başkanına bağlı olarak çalışır, teşkilatın en yetkili amiridir. Başlıca görevleri şunlardır.
ı) Beldede ilgili mevzuat ve standartlara uygun olarak yangın hidratlarının konuşlanacağı yerleri belirleyerek ilgili kuruluşa bildirmek ve çalışır durumda olmalarını sağlamak.
Diğer Amirlerin Görevleri
MADDE 12 - (1) İtfaiye teşkilatında hiyerarşik olarak yer alan herkes birim amiri tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu kişiler kendilerine verilen görevlerin eksiksiz olarak yapılmasından birinci derecede sorumlu olmakla beraber ayrıca personelin disiplin ve düzeninden, tesis, araç ve gereçlerin temizliği, korunması ve göreve hazır durumda tutulmasından belediye başkanına karşı sorumludurlar.
İtfaiye Çavuşunun Görevleri
MADDE 13 - (1) Birim amiri konumunda olmayan itfaiye çavuşları itfaiye amirine bağlı olarak görev yapar. Kendisine bağlı yangın personeli arasında iş bölümü yapar. Üst amirlerin bulunmadığı olayları sevk ve idare eder.
İtfaiye Erinin Görevleri
MADDE 14 - (1) İtfaiye eri; yangın söndürme, araç kullanma ve arama-kurtarma, çalışmalarını yerine getirir; itfaiye hizmet binası ve müştemilatının güvenliğini, temizliğini, araç-gereç ve teçhizatın bakım ve onarımı ile haberleşme ve yazışma gibi yürütülmesi gereken diğer iş ve işlemleri yapar.
Diğer Personel
MADDE 15 -(1) İtfaiye teşkilatında, hizmetlerin yürütülmesine yardımcı ve destek olmak üzere norm kadroya uygun olarak, itfaiye yangın personeli dışında personel çalıştırılabilir.
Mesleki Eğitim
Temel ve Teknik Eğitim
MADDE 16 - Belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personelinin; genel yangın bilgileri, sivil savunma konuları ve ilk yardım konularını içeren temel eğitimleri yapılacak yıllık programlar çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yapılır.
Bu personelin her türlü eğitim giderleri kurumlarınca kendi bütçelerinden karşılanır. Belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personelinin teknik eğitimleri ile diğer personelin temel ve teknik eğitimleri teşkilatlarınca yapılır/yaptırılır.
MADDE 17 – Beldenin konumu, özellikleri ve imkânları dikkate alınarak belediyelerin itfaiye eğitim birimi kurmaları Belediye Meclislerince değerlendirilerek karara bağlanır.
İtfaiye personelinin; yangın önleyici tedbirler, itfaiye teşkilatının araç gereç ve malzemeleri, söndürücü cihazlar, söndürme ve kurtarma usulleri, ilk yardım, yangın yerinde araştırma ve inceleme, yangının keşfi, sabotaj ve kundakçılık ile sevk ve idare hususlarında eğitim alabilmeleri için birim amirliğince yıllık, aylık, haftalık, günlük nazari ve uygulamalı eğitim programları hazırlanır ve uygulanır.
Günlük eğitimler bir ders saati nazari, bir ders saati tatbiki olmak üzere düzenlenir. Bir ders saati 45 dakikadır.
Yıllık Eğitim Programında yer alan konularla, teknolojik gelişmeler ve mahallin özellikleri de dikkate alınarak aylık, haftalık, günlük ders saatlerinde verilecek konular ayrı ayrı hazırlanır, eğitim programı dosyasında muhafaza edilerek uygulanır.
Halkı yangınlara karşı alınacak önlemler konusunda bilinçlendirmek ve yangın ve diğer olaylar hakkında bilgilendirmek için yerel basın, yayın ve iletişim araçlarından yararlanılır. İtfaiye haftasında konferans, sergi ve gösteriler düzenlenerek etkinlikler arttırılır.
Spor, Tesisler
Spor
MADDE 18 - İtfaiye hizmetlerinin gerektirdiği çeviklik, çabukluk ve dayanıklılık spor ile sağlanır. Bunun için personele; kültür fizik çalışmaları, atlama, aletli sporlar, mukavemet, denge hareketleri, voleybol, basketbol ve itfaiye sporları gibi çalışmalar yaptırılarak iş verimlilikleri arttırılır.
Eğitim programları yapılırken her haftanın en az 3 gününe ait tatbiki ders saatlerine günün sportif çalışmasının gerektirdiği kadar süre ilave edilir. İtfaiye personelinin belirtilen sportif çalışmaları ve mesleki sporları yapabilmesi için gerekli alan düzenlemesi ile araç gereç ve özel spor kıyafetleri belediye tarafından sağlanır. Ayrıca bu konuda varsa Belediyenin sosyal ve spor tesislerinden yararlanılır. İtfaiye teşkilatına yurt içi ve yurt dışında düzenlenen spor etkinliklerine ve itfaiye spor müsabakalarına katılma imkânı sağlanır.
Tesisler
MADDE 19 - İtfaiye personelinin hizmet binası, depo, bakım ve onarım üniteleri ve garajının yerleşim durumunu gösterir projelerle itfaiye personelinin çeviklik, çabukluk ve dayanıklılık kazanmak için yapacağı sportif çalışmalar için gerekli tesislere ilişkin projeler belediyelerce mevcut standartlara uygun olarak hazırlanır ve uygulanır.
Kıyafet
Personel Kıyafeti
MADDE 20 - İtfaiye personeli resmi kıyafet giymekle yükümlüdür. Personelin resmi kıyafet giderleri (üniforma ve günlük kıyafet) ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 211 inci maddesi esas alınarak, kişisel koruyucu teçhizat da dikkate alınmak suretiyle belediyece karşılanır.
Kişisel Koruyucu Teçhizat
MADDE 21 - İtfaiye personeline 35 inci maddede belirtilen özel kıyafetlerinin yanında günün teknolojisine ve mevcut TSE veya EN standartlarına uygun olarak yangın, sel, çığ, NBC vs. tehlikelere karşı özel teçhizat ve kıyafetler verilir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Personelin Hak ve Yükümlülükleri
Personelin Yedirilmesi
Madde 22 - 24 saat iş, 48 saat istirahat şeklinde çalışan itfaiye personeline 2 öğün yiyecek giderleri belediyece karşılanır. Gönüllü itfaiyeciler görevli bulundukları sürece bu haktan yararlanır.
Madde 23 - İtfaiye personelinin yıllık ve mazeret izinleri yürürlükteki kanunlara göre ve teşkilatın yangınla mücadele gücünü aksatmamak kaydı ile verilir. İzin listeleri itfaiye birim amirliğince düzenlenir.
Madde 24 - Görevlerinde üstün başarı ve yararlılık gösteren itfaiye personeline, başarı ve yararlılığının derecesine göre yürürlükteki kanun hükümlerine uygun olarak ödül verilebilir.
Madde 25 - İtfaiye personelinin disiplin suç ve cezaları hakkında yürürlükteki mevzuat hükümleri uygulanır.
Madde 26 - İtfaiye teşkilatında çalışan yangın personeli üç yılda bir kez sağlık taramasından geçirilir. Her türlü masraf belediyece karşılanır.
Madde 27 – İtfaiye teşkilatının asgari araç kadroları ilgili TSE veya EN standartlarına uygun aşağıdaki kıstaslar esas alınarak belirlenir.
Çağdaş ülke itfaiye teşkilatlarında kullanılan araçlarda cins ve nitelik meydana gelen gelişmeler takip edilerek uygun görülen yeni araçlar itfaiye araç kadrosuna ilave ettirilmesi sağlanır.
Madde 28 – Belediye itfaiye teşkilatında kullanılacak teçhizat ve malzemelerin cins, miktar ve nitelikleri itfaiye teşkilatınca bu konuda gelişmiş ülkeler takip edilerek ihtiyaçlara en uygun olanları belirlenip tespit edilir.
Madde 29 – Bu yönetmelik Kağızman Belediye Meclisinin onayından itibaren yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 30 - Bu yönetmelik hükümlerini Kağızman Belediye Başkanı yürütür.