KAĞIZMAN BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı; Kağızman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönetmelik, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğündeki personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin (b) fıkrası hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönetmelikte geçen;
ç) Müdür : Kültür ve Sosyal İşler Müdürü’nü,
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat, Bağlılık, Atanma Usul ve Nitelikleri
Teşkilat
MADDE 5- (1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün personel yapısı aşağıda belirtilen şekildedir:
ç) İşçiler
(2) Müdürlüğün teşkilat yapısı aşağıdaki gibidir:
ç) Sosyal Yardım İşleri Şefliği
(3) Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar çerçevesinde birimlerin hizmet alanları, görev ve sorumluluklarına paralel olarak iş ve işlemlerin daha etkin ve verimli yürütülebilmesi için Müdürün teklifi ve Belediye Başkanının onayı ile hizmet gereği ihtiyaç duyulan nitelik ve sayıda personel görevlendirmesi yapılabilir.
(4) Birimlerin iç organizasyon yapılarının teşkili, söz konusu birimde görev yapmakta olan personelin yetki ve sorumlulukları ile ilgili birim amirinin teklifi ve bir üst amirin onayı ile gerçekleştirilecek bir iç düzenlemeyle geçerlilik kazanır.
Bağlılık
MADDE 6- (1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Belediye Başkanına veya görevlendireceği Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan, bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
Atanma Usul ve Nitelikleri
MADDE 7- Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde görev alacaklarda müdür ve şeflik unvanları için; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun atamaya ilişkin maddelerinde öngörülen şartlar ile Belediye memurlarının tabi olduğu görevde yükselme yönetmeliği hükümlerine göre; öğrenim ve hizmet şartlarını taşıyanlardan müdür olmak için en az dört yıllık, şef olmak için en az iki yıllık yüksekokul mezunu olması şartı aranır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
Müdürlüğün Görevleri
MADDE 8-
(1) Şehir halkına yönelik her düzeyde kültürel, sanatsal ve eğitsel etkinlikler düzenlemek.
(2) Kültürel, sanatsal ve eğitsel yayınlar yapmak.
(3) Çocuk ve yetişkinlere yönelik sinema gösterimleri yapmak.
(4) Çocuk ve yetişkinlere yönelik tiyatro sahnelemek, ilçedeki amatör tiyatro faaliyetlerini desteklemek.
(5) Kültür, sanat, turizm, eğitim ve eğlence amaçlı her düzeyde şenlik, festival, kampanya, turnuva ve gösteriler organize etmek.
(6) Eğitim, kültür, sanat ve turizm alanında sergi ve fuarlar düzenlemek.
(7) Eğitim çağındaki çocuklar ve gençlerin eğitimlerine katkı sağlayacak programlar icra etmek ve yayınlar yapmak.
(8) Görev ve çalışma alanıyla ilgili olarak üniversiteler, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ilçedeki diğer kurumlar ile işbirliği yapmak.
(9) Ramazan ayına özel bir aylık program oluşturarak, Ramazan ayının sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerle dolu olarak geçmesini sağlamak.
(10) Milli ve dini günler, özel gün ve haftalarla ilgili özel programlar yapmak.
(11) İlçe bünyesindeki eğitim kurumları ile işbirliği yapmak, gençliğe yönelik seminer, konferans, paneller, sohbetler ve sempozyumlar düzenlemek, gezi gibi etkinliklerde bulunmak.
(12) Kültürel konularda çeşitli yarışmalar organize etmek, çalışma programları düzenlemek.
(13) Milletimize mal olmuş milli ve edebi şahsiyetler ile ilgili anma toplantıları düzenlemek.
(14) İlçe halkı arasında sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek ve kültürel değerlerin korunması konusunda çalışmalar yapmak.
(15) Tarihi, kültürel mekânlara geziler düzenlemek.
(16) Şehir halkına, okuma zevk ve alışkanlığı kazandırmak için, kütüphane, şehir kitaplıkları, okuma salonları ve gezici kitaplıklar oluşturmak ve işletmek.
(17) Kitap toplamak ve okullara dağıtmak.
(18) Müzik, karikatür gibi güzel sanatları desteklemek.
(19) Tarihi eserleri, doğal zenginlikleri korumak, geliştirmek, tanıtmak.
(20) Kadınların ekonomik bağımsızlığına katkıda bulunmak amacıyla ev ekonomisi amaçlı el işi ürünleri için üretim ve satış organizasyonları kurmak, satış sergileri düzenlemek.
(22) Okuma yazma kursları açmak.
(23) El sanatları, beceri kazandırma, meslek öğretmeye ilişkin kurslar ile hobi amaçlı kurslar düzenlemek.
(24) Engelli bireylerin ve ailelerinin maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Engelli Destek Programları hazırlamak ve uygulamak.
(25) Geriatri biliminin kurallarına uygun olarak Evde Yaşlı Bakım Programları hazırlamak ve her türlü çalışmayı yürütmek.
(26) Kadın ve çocukların sorunları için çözümler üretmek, ihtiyaçlarını karşılamak, kadınların toplum içinde güçlendirilmesini, istihdam edilmesini, çocukların sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla kadın ve çocuklara yönelik proje ve programlar hazırlamak ve uygulamaya geçirmek.
(27) Sosyal birlik ve bütünlüğü sağlayıcı, çağımıza uygun gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve geliştirmek için çalışmalar yürütmek.
(28) İlçemizde düzenlenen ya da ilçemize gelen kültür, sanat, eğitim, sağlık ve sosyal içerikli işlevlere katkı sağlamak.
(29) Belediye sınırları içinde yaşamlarını sürdüren, özellikle herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşunun sağlık olanak ve yardımlarından yararlanamayan kesimlere yönelik, koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin yanı sıra sosyal nitelikteki işlevlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
(30) Kimsesiz ve yardıma muhtaç vatandaşlarımız ile sosyal güçsüzlere bütçe imkânları doğrultusunda sosyal yardım ve destekte bulunmak.
(31) Gençlerin ve çocukların zararlı alışkanlıklardan uzak kalmasını sağlayacak projeler geliştirmek.
(32) Belediyenin hizmet ve her türlü faaliyetini tanıtmak gibi basın, yayın ve halkla ilişkiler işleriyle ilgili her türlü iş ve eylemi yürütmek.
(33) Turizmin geliştirilmesi ve daha çok gelir sağlayan bir sektör haline getirilmesi için her türlü çalışmayı yürütmek.
(34) Belediyenin imkânları dâhilinde Belediye Bandosu, Belediye Mehter Takımı ve Belediye Orkestrası kurmak ve bu tüm hizmetleri yerine getirmek.
(35) Görev sınırları içerisinde evlendirme hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla yapılan evlenme başvurularını kabul etmek.
(36) 5393 sayılı Belediye Kanununun 76. Maddesi gereğince Kent Konseyi kurulması için gerekli girişimlerde bulunmak, konseyin faaliyetlerini takip etmek ve konsey tarafından oluşturulan görüşlerin Belediye Meclisinde görüşülmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
(37) Başkanlık makamınca verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Müdürlüğün Yetkisi
MADDE 9-
(1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri ve 5393 sayılı Belediye Kanununa dayanarak Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
Müdürlüğün Sorumluluğu
MADDE 10-
(1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Belediye Başkanınca verilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile ilgili yasalarda belirtilen görevleri gereken özen ve çabuklukla yapmak ve yürütmekle sorumludur.
Müdürün Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 11-
(1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünü, Başkanlık Makamına karşı temsil etmek.
(2) Müdürlüğün her türlü çalışmalarını düzenlemek.
(3) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelinin Disiplin Amiri olarak ilgili görevleri yerine getirmek.
(4) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile diğer müdürlükler arasında koordinasyonu sağlamak.
(5) Yasalarla verilen her türlü ek görevi yapmak.
(6) İdari olarak çalışan personelin görev ve sorumluluklarının takibini yapmak ve organizasyonunu sağlamak.
(7) Birim personeli ile üst idare arasındaki koordinasyonu sağlamak.
(8) Belediyenin genel işleyişi çerçevesinde birimi ile ilgili proje ve hizmet çalışmalarını yürütmek.
(9) Müdürlük hizmetlerini yürütürken diğer kamu kurumları ile koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak.
(10) Görev alanı içinde bulunan faaliyetler için uzun, orta ve kısa vadeli planlar hazırlamak, planların uygunluk ve yeterliliğini devamlı olarak izlemek, gerekiyorsa düzeltmeye yönelik tedbirleri almak.
(11) Gelecekte doğacak ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde elindeki işyeri, kadro, makine ve teçhizatın planlamasını yapmak.
(12) Müdürlüğün haberleşme ve evrak akışını, üst kademelere istenen bilgileri zamanında ulaştırabilecek ve alt kademelere kurum karar ve yönetmelikleri hakkında zamanında ve doğru bilgi verebilecek şekilde planlamak.
(13) Kendisinin ve personelinin beceri ve mesleki bilgi açısından gelişmesini sağlamak üzere eğitim planlamasını yapmak.
(14) Çalıştırdıkları görevlilerin iş tariflerini ve performans kriterlerini hazırlayarak amirine teklif etmek.
(15) Çalıştırdıkları görevlilerin, işbölümü esasları dâhilinde, sorumluluklarını belirlemek ve bu görevleri benimsetmek.
(16) Emrindeki personele görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli yetkilendirmeyi yapmak, onları insiyatiflerini ve yetkilerini kullanmaya teşvik etmek.
(17) Müdürlüğün tüm faaliyetlerinde ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, tebliğ, iş metotları ve diğer ilgili mevzuata riayeti sağlamak, bunların uygulanmasını sürekli kontrol etmek; düzeltilmesi gereken hususlar için de olumlu öneri ve teklifleri sunmak.
(18) Haberleşmeye önem vererek, alınan kararların uygulayıcılarına doğru bir şekilde ve süratle ulaştırılmasını sağlamak.
(19) Faaliyeti için amirince talep edilen veya faydalı gördüğü bütün bilgi ve raporları sunmak.
(20) Personelin çalışma şevkini kıran ve verimini düşüren faktörleri tespit etmek, kendi imkânları ile bertaraf edilebilecek veya düzeltilebilecek olanları halletmek, üst kademelerce alınması gereken tedbirler için verim düşüşü veya başka menfi sonuçlar doğmadan amirine müracaat etmek.
(21) Faaliyet planında bulunan işlerle ilgili olarak görev tariflerine göre çalışanlarına iş dağılımı yapmak.
(22) Mevcut faaliyet planına göre Müdürlük faaliyetlerini kısa periyotlarla kontrol etmek.
(23) Müdürlük harcamalarının bütçeye uygunluğunu devamlı kontrol altında bulundurmak.
(24) Planlardan sapmalar gösteren fiili durumlarda sapmaların sebeplerini araştırmak, düzeltici ve ileride tekrarlanmasını önleyici tedbirleri almak.
(25) Faaliyetlerin devamlılığını sağlamak için, yapılan işlemlerle ilgili her türlü kaydın tutulmasını, gerekli belgelerin düzenlenmesini ve takibini, önemli olan evrakın muhafaza edilmesini, bu konulardaki mevzuat ve usullere göre hareket edilmesini temin etmek. Önemini kaybeden evrakı, kabul edilmiş usullere göre imha etmek.
(26) Görev alanındaki faaliyetlerin durumunu ve neticelerini tespit etmek, değerlendirmek ve gerekli tedbirleri almak için istatistikî bilgileri tanzim etmek ve/veya ettirmek, gerektiğinde bu bilgileri amirlerine ve ilgililere sunmak.
(27) Herhangi bir amaçla yurtiçi veya yurtdışı görev seyahatine gönderildiğinde, gittiği yerde yaptığı temasları, çalışmaları ve aldığı sonuçları belirten rapor hazırlamak.
(28) Müdürlüğün çalışma sistemini kurarak iş akışını sağlamak; personelin çalışmalarını organize etmek.
(29) Ekonomiklik, üretkenlik, yüksek verimlilik ve performans artırıcı etki oluşturmak amacıyla yürürlükteki mevzuat ve stratejik hedefler çerçevesinde dış hizmet alım yoluyla yapılması mümkün olan hizmetlerin uzman özel ve/veya tüzel kişilere usulüne uygun yaptırılmasını sağlamak.
(30) Çalışanlarının tabi oldukları mevzuata uygun tezkiye, izin ve hastalık gibi işlemlerini yürütmek, devam durumunu takip etmek ve denetlemek, ilgili diğer birimlerle koordinasyonu sağlamak.
Şefin Genel Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 12-
(1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı birimlerin şefleri, kendi şeflikleri ile ilgili faaliyetleri organize eder, personeli denetler, görev bölümü yapar ve yetkileri dâhilinde görev yapar.
(2) Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir.
(3) Şefliğine ait iş ve işlemlerden meydana gelebilecek problemlerden müdüre karşı sorumludur.
(4) Günlük işlerin seyrini takip eder, yapılan işlerin sonucunu ve aksayan yönleri müdüre rapor eder.
(5) Müdürlük tarafından gelen ve giden evrakları takip eder ve Standart Dosya Planına göre dosyalanmasını sağlar.
(6) Birimin işlevlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan yeni tedbirlerin ve yetkilerin alınması için Kültür ve Sosyal İşler Müdürüne önerilerde bulunma yetkisi bulunmaktadır.
(7) Sorumlu olduğu tüm görevlilerin yıllık izin kullanış zamanlarını tespit ederek bunu Kültür ve Sosyal İşler Müdürüne sunar.
(8) Birimdeki tüm görevlilerin işlevleri itibariyle görev dağılımını yapma yetkisi bulunmaktadır.
Personelin Görev Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 13-
(1) Memurların görev, yetki ve sorumlulukları; şeflik emrinde görevli memurlar ve diğer personeller kendilerine verilen görevleri kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık genelge ve bildirileri ile ilgili mevzuat çerçevesinde ve üst amirin emirleri doğrultusunda gecikmesiz ve eksiksiz olarak yapmakla yükümlüdürler.
Müdürlük Kalem Bürosunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 14-
(1) Müdürlüğe gelen ve giden bütün evrakın usulüne göre kayıt defterine ve bilgisayar kayıtlarına işlenmesini sağlamak, takip etmek, yılsonunda kayıt defterlerini usulüne uygun bir şekilde kapatmak.
(2) Müdürlükçe yapılan bütün yazışmalara dair evrakın Standart Dosya Planına uygun dosyalanmasını sağlamak,
(3) Müdürlüğün bünyesinde yürütülmekte olan işlemler sırasında gelen evrak kayıtlarını yapmak,
(4) Evrakların havalelerini yaparak ilgili personele teslim etmek ve sonuçlandırılan evraklar ile ilgili hazırlanan yazıların kaydını kapatıp ilgili kişi, birim, kurum yahut kuruluşlara göndermek,
(5) Müdürlük personelinin özlük yazışmalarını yapmak ve takip etmek,
(6) Mutat olarak kayıt defterlerinin ve gelen, giden evrakların kontrolünü yaparak vaktinde ve gerekli yasal süre içinde işlemlerin tamamlanmasını sağlamak,
(7) Gerektiğinde ve bütçede yeterli ödenek bulunduğunda; ilgili fasıldan Müdürlük tarafından yapılacak her türlü mal ve hizmet alım işlemi için evrakları hazırlamak ve onaya sunmak,
(8) Gerektiğinde Müdürlüğün görev alanıyla ilgili ihale konusu iş ve işlemlerin, mer’i ihale mevzuatı çerçevesinde yapılması için gerekli evrakları düzenlemek ve işlemleri takip etmek.
(9) Müdürlükteki tüm yazışmaların birer örneğini muhafaza etmek, işlemi biten evrakları arşive kaldırmak.
Müdürlük Kalem Bürosu Personellerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 15-
(1) Başkanlığın amaçlarını ve genel stratejilerini, çalıştığı müdürlüğün uğraş alanlarını ilgilendiren boyutuyla öğrenmek ve buna uygun tutum davranış sergilemek.
(2) Görev alanı içinde bulunan faaliyetler için uzun, orta ve kısa vadeli planların hazırlanmasında amirinin direktiflerine uygun iş ve işlemleri yapmak.
(3) Beceri ve mesleki bilgi açısından kendini geliştirmek, bu amaçlı etkinliklere istekli olarak katılmak.
(4) Müdürlüğün verimliliğinin arttırılması ve işlerin daha kaliteli, düzenli ve süratli şekilde yürütülmesi için çalışma metotlarını geliştirmek, genel ahlaka ve adaba uygun hareket etmek.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Müdürlüğe Bağlı Birimler
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şefliği
MADDE 16-
(1) Basın, Yayın, Halkla İlişkiler Şefliği, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı olarak çalışır. Belediyenin Basın ve Yayın işleriyle ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.
(2) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şefliği, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5187 sayılı Basın Kanunu ve diğer ilgili mevzuatın verdiği yetkilerle hizmetlerini yürütmektedir.
(3) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şefliği; Şef, Memur ve büro personelinden oluşur.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şefliğinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 17-
(1) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birim Sorumlusu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer Belediye mevzuatının kendisine yüklediği görev ve yetkilerin yerinde ve zamanında kullanılmasından sorumludur.
(2) Kağızman Belediyesi sınırları içerisinde Başkanlığa bağlı meydan, cadde, sokak, bulvar, park ve bahçeler, mezarlıklar, kültürel mekânlar, köprüler, tarihi yerler vs. gibi yerlerde yapılan film çekimleri için gelen başvuruların değerlendirilip izin verilmesi işlemlerini yürütmek.
(3) Belediyenin halkla ilişkiler hizmetlerini planlamak, uygulamak, uygulama aşamasından sonra gerekli değerlendirmeleri yaparak elde ettiği sonuçları Kültür ve Sosyal İşler Müdürüne aktararak sonuçları takip etmek.
(4) Gerekli hallerde halkla ilişkiler hizmetlerini yürütmek maksadıyla kamu veya özel kurum ve kuruluşlar ile alanında uzman kişilerden danışmanlık hizmeti satın almak.
(5) Belediyenin yatırım ve hizmetlerini, bez afiş, vinil, billboard ve gazete vb. ile halka tanıtmak.
(6) Belediye çalışmalarının, haberlerinin ve Belediye Başkanının basın açıklamalarının haber metnine dönüştürülmesi, video ve fotoğraf çekimlerinin yapılması ve ulusal basın ile yerel basına servis edilmesi.
Kültür Turizm ve Sanat Şefliği
MADDE 18-
(1) Kültür Turizm ve Sanat Şefliği, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı olarak çalışır. Belediyenin kültür, sanat ve turizm alanındaki işleriyle ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.
(2) Kültür Turizm ve Sanat Şefliği; Şef, Memur ve büro personelinden oluşur.
Kültür Turizm ve Sanat Şefliğinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 19-
(1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün görevleri arasında sayılan tüm kültürel ve sanatsal etkinliklerle turizm alanındaki etkinlikleri organize eder,
(2) Kültürel etkinliklerle ilgili afiş, pankart, broşür gibi tanıtım materyallerinin hazırlanmasını ve uygun mecralarda yayını ve dağıtımını sağlar.
(3) Kültürel hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve daha geniş kitlelere yaygınlaştırılması konusunda araştırma geliştirme çalışmaları yaparak Kültür ve Sosyal İşler Müdürüne rapor sunar.
(4) İlimizde turizme yönelik yatırımların artırılması ve turizmin geliştirilmesi konularında projeler üreterek uygulanmasını sağlar.
(5) Belediye Kütüphanesi ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlar.
(6) Bando, Mehter Takımı ve Orkestra hizmetlerinin yürütülmesini sağlar.
(7) Kültür ve Sosyal İşler Müdürüne karşı sorumludur.
(8) Müdür tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir.
Evlendirme Memurluğu
MADDE 20-
(1) Kağızman Belediye Başkanı adına evlendirme hizmetlerini yürütmek üzere kurulmuştur.
(2) Kağızman Belediyesi Evlendirme Memurluğu, Evlendirme hizmetlerini 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, l537 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Evlendirme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak yürütür.
(3) Kağızman Belediyesinde evlendirme hizmetleri, evlendirme işlemlerini yapmakla yetkilendirilmiş bir memur veya Kağızman Belediyesi Norm Kadro İlke ve Standartları cetvelinde yer alan Evlendirme Memuru kadrosuna atanmış bir memur tarafından yürütülür.
Memurluğun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 21- Evlendirme Memurluğunun görevleri şunlardır:
(1) Evlendirme hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla yapılan evlenme başvurularını kabul etmek.
(2) Belediye nikâh salonu ve çevresini düzenlemek, korumak, temizliğini yaptırmak ve hizmete hazır halde bulundurmak.
(3) Fotoğraf, video çekimi, çiçek ve otopark hizmetlerine ilişkin Belediye ve ticari kuruluş arasında yapılan sözleşmelerin şartlarına uyulup uyulmadığını denetlemek.
(4) Mülkiye Müfettişleri, il ve ilçe nüfus müdürleri ile Belediye Başkanı adına yapılan teftiş sonucunda düzenlenen raporların gereğini yapmak.
(5) Evlenme evrakına ilişkin arşiv oluşturmak kütük ve dayanak belgelerini muhafaza etmek.
(6) Hizmete ilişkin basılı evrakı temin etmek.
(7) Kanun, tüzük, yönetmelik, talimat ve emirlerin gereğini yerine getirmek.
Evlendirme Memurunun Görev Yetki Ve Sorumlulukları
MADDE 22- Evlendirme Memurunun görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:
(1) Evlendirme Memuru, evlendirme memurluğunu yönetir ve yukarıdaki madde de belirtilen görevlerin yerine getirilmesini sağlar.
(2) Uluslararası Aile Cüzdanlarını ilgili kuruluştan teslim alarak pul ve kıymetli evrak defterine kaydeder, yönetmeliğine uygun olarak doldurur ve evlenen çiftlere verir.
(3) Hizmetlerin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesi ve ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi için gereken tedbirleri alır. Yetkisini aşan konularda Müdüre ve Belediye Başkanlığına tekliflerde bulunur.
(4) Memurluğun çalışmalarını izler, denetler ve değerlendirir.
(5) Evlenmeye ilişkin başvuruları kabul eder. Randevuları düzenler.
(6) Memurluğun, haberleşme, dosya, kayıt ve arşiv işlerini yürütmek.
(7) Döşeme, demirbaş ve ayniyat işlemlerini yapmak, memurluğa ait döşeme ve demirbaşları korumak.
(8) Evlenme kütüğünü yazar ve nikâh kıyar. Evlendirme Memuru yukarıda sayılan görevlerden dolayı Belediye mevzuatındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla idari yönden bağlı bulunduğu Müdüre, evlendirme hizmetleri yönünden Belediye Başkanına karşı sorumludur.
Görev ve yetki devri
MADDE 23-
(1) Evlendirme Memuru görev ve yetkisi, Bakanlar Kurulunun l0.07.l985 tarihli ve 85/9747 sayılı kararı ile yürürlüğe konulan Evlendirme Yönetmeliğinin geçici 2. maddesi uyarınca Kağızman Belediye Başkanlığına aittir. Belediye Başkanı bu görev ve yetkiyi bizzat kullanabilir veya evlendirme yönetmeliğinin 6. maddesi uyarınca belediye personeline devredebilir. Evlendirme memurları Belediye Başkanına karşı sorumlulukları saklı kalmak kaydı ile Kağızman Nüfus Müdürlüğüne karşı sorumludur.
Yetki sınırları
MADDE 24- Kağızman Belediye Evlendirme Memurları evlendirme yetkilerini Kağızman Belediyesi sınırları içerisinde kullanabilirler.
Personel nitelikleri
MADDE 25- Evlendirme memuru belediye personeli arasından seçilir. Bu koşulların yanında evlendirme memurunun fiziki görünümünün ve diksiyonunun düzgün, genel kültür ve davranışlarının olumlu olmasına dikkat edilir. Evlendirme personeli Belediye Başkanı tarafından atanır. Evlendirme yetki ve görevi verilen personelin imza ve mühür örneği 3 gün içinde Kağızman Nüfus Müdürlüğüne gönderilir.
Bütünlük
MADDE 26- Evlendirme işlemleri nüfus hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde değerlendirildiğinden evlendirme hizmetlerinin yürütülmesinde, otorite Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra kuruluşlarına aittir. Bu nedenle Kağızman Belediyesi Evlendirme Memurluğu herhangi bir tereddüt halinde Kağızman Nüfus Müdürlüğü ile ve işlemler nedeni ile de ilgili Nüfus Müdürleri ve diğer evlendirme memurları ile doğrudan yazışma yapar.
Evlenme kütüğü
MADDE 27- Evlenme akdinin bir sıra dâhilinde geçirildiği deftere evlenme kütüğü denir. Bu kütüğün her sayfasının sol üst köşesi Nüfus Müdürlüğü mührü ile mühürlenir ve defterin kaç sayfadan ibaret olduğu yazılarak Kağızman Nüfus müdürlüğü tarafından tasdik edilir.
Kütüklerin kapatılması
MADDE 28- Gerek (iç) gerekse (dış) olarak tasnif edilen ve aynı tasnif içerisinde kullanılacak evlenme kütükleri 3l Aralık günü son evlenme akdinin geçirildiği sayfayı izleyen boş sayfada kapatılır. İç grubundaki son defterin kapatma açıklamasında “………. yılı iç ibareli adet evlenme kütüğünün ………… sayfasında toplam …………….. adet evlenme akdi bulunduğu onanır” sözleri yazılır. Aynı işlem dış gruptaki son defter üzerinde de yapılır.
Sosyal Yardım İşleri Şefliği:
MADDE 29- (1) Sosyal Yardım İşleri Şefliği, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı olarak çalışır. Belediyenin sosyal organizasyonları ve sosyal yardım amaçlı işleriyle ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.
(2) Sosyal Yardım İşleri Şefliği; Şef, Memur ve büro personelinden oluşur.
Sosyal Yardım İşleri Şefliğinin görev, yetki ve sorumluluğu
MADDE 30- (1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün görevleri arasında sayılan tüm sosyal yardım amaçlı işlerle ilgili faaliyetleri organize eder,
(2) Birim personelini denetler, görev paylaşımı yaparak işlerin etkin bir şekilde zamanında sonuçlanmasını sağlar.
(3) Sosyal hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve ihtiyaç sahibi kişilere eşit şekilde dağıtılması çalışmalarını yaparak Kültür Sosyal İşler Müdürüne rapor sunar.
(4) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sosyal Yardım Esasları Yönetmeliğinde belirtilen iş ve işlemlerin yürütülmesinden sorumludur.
(5) Kültür ve Sosyal İşler Müdürüne karşı sorumludur.
(6) Müdür tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İşbirliği, Evraklarla İlgili İşlemler, Denetim
İşbirliği ve Koordinasyon
MADDE 31- (1) Müdürlük dâhilinde çalışan birimler arasındaki işbirliği ve koordinasyon, Müdür tarafından sağlanır.
(2) Müdürlüğe gelen tüm evraklar toplanıp konularına göre dosyalandıktan sonra müdüre iletilir. Müdür, evrakları gereği için ilgili birimlere gönderir.
(3) Bu Yönetmelikte adı geçen görevlilerin ölüm hariç her hangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak yeni görevliye devir teslimini yapmaları zorunludur. Devir-teslim yapılmadan görevden ayrılma işlemleri yapılmaz.
(4) Çalışanın ölümü halinde, kendisine verilen yazı, belge ve diğer eşyalar birim amirinin hazırlayacağı bir tutanakla yeni görevliye teslim edilir.
Diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon
MADDE 32- (1) Müdürlükler arası yazışmalar Müdürün imzası ile yürütülür.
(2) Müdürlüğün Belediye dışı özel ve tüzel, Valilik, Kaymakamlık, diğer belediyeler, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili gerekli görülen yazışmalar, Müdür ve Başkan Yardımcısının parafı, Belediye Başkanının veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütülür.
Evraklarla İlgili İşlemler ve Arşivleme
MADDE 33- (1) Gelen giden evrakla ilgili yapılacak işlemler:
(2) Arşivleme ve dosyalama
Denetim
MADDE 34- (1) Kültür ve Sosyal İşler Müdürü tüm personelini her zaman denetleme yetkisine sahiptir.
(2) Kültür ve Sosyal İşler Müdürü 1. Disiplin Amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri yürütür.
ALTINCI BÖLÜM
Dayanak, Yürürlük, Yürütme
Yönetmelikte Yer Almayan Hususlar
MADDE 35- (1) İş bu yönetmelikte yer almayan hususlarda, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün hazırlayıp Başkanın onaylayacağı yönerge hükümleri ile yürürlükteki ilgili umumi hükümler çerçevesinde hareket edilir.
Yönetmelikte Yapılacak Değişiklik veya İlaveler
MADDE 36- (1) Bu Yönetmelikte yapılacak değişikliğe veya ilaveye Kağızman Belediye Meclisi yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 37- (1) Bu Yönetmelik Belediye Meclisinin Onayından itibaren yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
MADDE 38- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, varsa yürürlükte olan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme
MADDE 39- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kağızman Belediye Başkanı yürütür.