Kağızman kars ilinin bir ilçesidir. Aras nehri yatağında Verimli topraklara sahip. Ilıman bir iklime sahip şirin bir ilçedir: Etrafı yüksek dağlar ile çevrili verimli toprakları olan bir ilçedir. Kağızman ekonomisi Hayvancılık üzerine kurulu. Büyük baş hayvan yetiştiriciliği ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmakta.
Tarım olarak genel olarak arpa ve buğday ekimi yapılmakta. Çok az miktarda olsa yonca ve goringa ekimide yapılmakta baharın gelmesi ile Temmuz ayının ortalarında biçin zamanı denen bir dönemin başlangıcı olur. Ekilen Buğday, Arpa ilk olarak biçilir. Ve mahsül alındıktan sonra saman evlerin saman damlarında muhafaza edilerek kış aylarında hayvancılık yapan yöre halkı kışın hayvanlarına yem arpa katarak yedirmekte.
Ve Bahçe çayır otu oldukça kıymetli olduğu kesin Çünkü biçilen otlar toplanıp yöre halkı dilinde Horum, pılur yapılarak kurduktan sonra evlerin önünde veya ahır üstlerinde taya denilen bir şekilde istif edilerek kış aylarında hayvanlara verilir.
Kağızman bir diğer geçim kaynağı meyvecilik. Bunların başını uzun elma ve diğer elma çeşitleri çekmekte. Ve kaysı yani ( erik ) halk dilinde aburgoz yetiştiriciliği. Oldukça kağızman halkının geçim kaynakları arasında yer alır. Kağızman halkı oldukça sıcak kanlı sevecen yardım sever eyitimli ve kültürlü bir insan topluluğundan oluşur. Halk arasında Kış aylarında Kayif kahveleri denilen yerler vardır burada tavla dahi oynanmaz sadece kıtlama çay çiçekli çay içilerek sohbet muhabet yapılır. Akşamları bazen halk ozanları kahvelerde aşıklık geleneğini icra ederler.